[IMAGE]

Sameslöjd.

[IMAGE]

En liten presentationssida.

Alla sameslöjdare använder sig av ett litet urval av material för att skapa sina alster, däribland horn, trä och läder. Men man kan även finna äkta sameslöjd där tyg, silver och tenntråd ingår.

Det renskinn som används i sameslöjden är nästan alltid barkgarvat, albark är speciellt populär då det ger skinnen en fin brun färgton. När man använder trä är det vanligt med mazurbjörk, men andra träslag som ene kan också användas.

[IMAGE]

Nipperaskar.

Ovan visas en stor förvaringsask, det är mycket ovanligt att sådana används som bruksföremål idag. Långt vanligare är att de tjänar som prydnadsföremål eller samlarobjekt. De mindre askarna är gjorda helt av renhorn, när locket pressats på plats sitter det så hårt att det knappast kan ramla av. Men asken är lätt att öppna bara man känner till knepet.


Klicka på valfri ruta för att se en större bild.

[IMAGE]

Knivar.

[IMAGE]

Ovan visas en samling olika sameknivar, märk att dem i mitten är gjorda helt i renhorn -förutom det hemsmidda bladet. I mitten kan man se en ovanlig dubbelkniv, den mindre kniven blir fastlåst av bladet hos den större kniven när den trycks på plats.


Klicka på rutan för en större bild.


Här kan du se en närbild av "dubbelkniven."

[IMAGE]