Gaaltije

Andra avdelningar

  

Gaaltije´s
huvudpresentation

Om skogssamer

Sydsamiska bokbussen

EU projekt i det
sydsamiska området

 

 

Oaivveskaldjut / Ge oss våra skelett!

En dokumentär om en mörk tid i den nordiska historien av Paul Anders Simma

Paul-Anders Simma är uppvuxen som flyttsame. Han har studerat på dramatiska institutet i Stockholm och pendlar ständigt mellan Norge, Sverige och Finland. Alla Simmas filmer har en djup förankring i den samiska kulturen.

 

Simpla mördare eller samiska hjältar?

Det här är den otroliga historien om två skelett som är inlåsta i en glasvitrin på Anatomiska institutet i Oslo. Frågan är om dessa två är simpla mördare eller nationalhjältar! Forskarna på institutet ser Mons Somby och Aslak Hætta vilka halshöggs i Alta år 1854, som mördare som avrättats på statens bekostnad. Enligt dem är skeletten därmed statens egendom och forskarna har rätt att utföra alla slags experiment med skeletten.

För Mons Sombys och Aslak Hættas fränder är deras öde en annan historia. Varje år firar samerna sin nationaldag den 6 februari till minne av de män och kvinnor som 1852 gjorde uppror mot förtryckarna i Kautokeino. Då var nöden stor, riksgränserna hade stängts för deras rajder, folket hölls nere med alkoholens och kyrkans hjälp. Handelsmannen som höll människorna förslavade med alkohol dödades och sockenprästen blev misshandlad.
Filmen skildrar Nils Sombys och Aslak Hættas släktingar i kamp för att återuppräta sina förfäders ära. Den unga juristen Nils Somby är den ledande kraften. Han har engagerat sameorganisationer och människorättsaktivister kring kravet: Ge oss tillbaka våra hjältars skelett!

 

Samen Oiva Almatti var med att återställe en gammal samisk offersten till sin plats på ett heligt fjäll i norska Finnmarken. Vid den ceremoni som hölls vid återställandet hedrades minnet av upprorshjältarna.

Rashygien och rasism

För andra handlar det om mer jordnära ting, de känner att det är viktigast att Mons Somby och Aslak Hætta begravs i samisk jord så att de får vila i frid.

Den andra historien i filmen handlar om den mörka tid i den nordiska forskningshistorien som dominerades av den rashygieniska forskningen.
I filmen möter vi även de män och kvinnor som skändats av antropologernas kameror genom nakenbilder.

Det tredje elementet i filmen är en skildring av den ökande rasismen på Norkalotten, där motsättningarna mellan samer och ickesamer, åter hårdnar.

Filmen visas på Regina i Östersund, fredagen den 19 November klockan 18.30. Med reservation för ändringar i programmet.

 

Framsidan | Kulturfestival | Urfolkslänkar

Program och budget | Interreg Åarjel Saemien | Mer om filmen